Żeby te zwierzęta nie rozprzestrzeniły się i nie stanowiły żadnego zagrożenia dla żywności, sprawowana jest nad zakładem dokładna kontrola. Biolog terenowy głównie kontroluje, jakie jest otoczenie firmy i jakie są zagrożenia. Jeżeli wykryje jakieś, to opracowuje plan przeciwdziałania tym zagrożeniom i informuje posiadacza zakładu gastronomicznego lub przetwórczego, co trzeba zrob ić, by ochronić się przed zagrożeniem. Wykonywany jest audyt DDD, czyli specjalny audyt, który ma za zadanie sprawdzić, jak wygląda otoczenie firmy, jakie są zagrożenia i jakie są możliwości. Na bazie danych z takiego audytu wdrażany jest bardzo dobry zamysł działania. O ile firma się do niego stosuje, to nie musi się niczego obawiać. Gorzej, jeżeli się nie wykorzystuje, bo wówczas cały audyt po prostu idzie na marne, dlatego że i tak nie są stosowane procedury, które mogłyby skutecznie zapobiegać występowaniu gryzoni i szkodników. Na biologu terenowym spoczywa ogromna odpowiedzialność, niemniej jednak zakład zajmujący się produkcją i przetwórstwem żywności musi także podejmować odpowiednie działania, które zmierzają do zapobiegania problemowi.
Sprawdź również informacje na stronie: https://www.biologterenowy.com.pl/raport-biologa-terenowego