Dla końcowych klientów jest to bardzo dobra wiadomość, jednakże dla firm produkcyjnych, handlowych czy transportowych niestety jest to powiązane z kolejnymi wydatkami i koniecznością przystosowania swojego profilu działania do tych wymagań. Jedną ze skuteczniejszych metod stosowanych w branży przetwórczej związanej z żywnością mrożoną i chłodzoną jest zamrażanie szokowe, które polega na zamrażaniu w bardzo szybkim tempie w specjalnej komorze mroźniczej. Metoda ta ułatwia pracę i przede wszystkim skraca czas niezbędn y na zamrożenie towarów. Ma to tę zaletę, że ograniczona jest także energia potrzebna na zamrożenie produktu. Firmy kupują takie urządzenia w wersjach nowych lub wykorzystywanych, w współzależności od budżetów. Wynajem kontenerów chłodniczych jest popularną procedurą, dlatego że daje możliwość chwilowe ograniczenie wydatków. Wynajem jest realizowany na zasadach leasingu. Znaczy to, że jedna firma może wynająć kontener od drugiej za stosowną miesięczną opłatę i na czas konkretny w umowie takiego najmu. Zwykle umowa trwa około dwa-trzy lata, a po tym czasie wynajmujący może odsprzedać przedmiot najmu najemcy lub odzyskać go i sprzedać gdzie indziej. Taka wersja jest bardzo opłacalna dla wielu firm z branży spożywczej.
Więcej: schładzanie szokowe.